(Kunst) Educatie, Conceptontwikkeling, Projectmanagement

Slate Black Arts World

Project details

Category

(Kunst) Educatie, Conceptontwikkeling, Projectmanagement

Slate is een Europees programma met als doel om inclusiviteit in de podiumkunsten te bevorderen. Dit gebeurt onder andere door het vergroten van de zichtbaarheid en de carrièremogelijkheden van makers en Creative Producers van kleur in de podiumkunsten. Slate is gestart in Engeland (Sheffield). In 2019 en 2020 doen Nederland (Amsterdam), Portugal (Lissabon – Teatro Griot) en ook weer Engeland (Sheffield – Eclipse)  mee en gaan wij gezamenlijk een pilot fase in. 

Vanuit elk partnerland worden er twee culturele leiders (hierna Creative Producer en maker genoemd) aangesteld. Deze samenwerking zorgt voor een totale representatie van mensen uit de sector en verbetering op alle niveaus op het gebied van inclusiviteit. Het Nederlandse uitvoerende Slate team bestaat uit: mij, Priscilla Macintosh (Creative Producer) en Perry Gits (kunstenaar, theatermaker), ambassadeurs van “black arts” in de podiumkunsten namens Slate. 

Wij brengen voortdurend de behoeftes van zwarte Amsterdamse/Nederlandse Creative Producers en makers in kaart, maar ook zaken als wetenschappelijke onderzoeken, artikelen en evenementen op dit gebied. Alles als bijdrage aan het ontwerp van een gepast prototype dat inclusiviteit in de podiumkunsten bevordert. In Amsterdam, in Nederland, in Europa. En door door dit tweejarig programma en deze lab doen wij internationale netwerken en kennis op (wij bezoeken Leeds, Manchester en Lissabon). Deze kennis nemen wij weer mee naar Amsterdam en en de netwerken delen wij weer met onze collega’s hier.

In september organiseerde wij een hele week aan lezingen, trainingen, workshops, delen, ervaren, beleven en verbinden.  Deze intensieve week werd tastbaar én zichtbaar gemaakt in de vorm van een programma/voorstelling op Fringe Festival en 24h Nieuw-West (beide in Amsterdam). En ook ik, stond na vele jaren weer eens op het podium.

In 2020 focust Slate zich op:

  • online zichtbaar maken van makers en Creative Producers
  • meerdere evenementen organiseren
  • Slate festival

Foto’s van: mij, Annelies Verhelst en Angela Tellier

 

 

Share on
Previous

Talentlab bij het Bijlmer Parktheater