Professional art lover on a Street Art tour in El Carmen, Valencia

Priscilla Macintosh

In Blog Posted

Vorige week heb ik even de toerist uitgehangen in mijn (tijdelijke) nieuwe stad. Een van de weinige toeristische tours die ik graag doe op nieuwe plekken is een Street art tour. Ik heb het al in Maleisië, Lissabon, Kaapstad, NY en Sevilla gedaan.

Street art tours vind ik leuk omdat ik van kunst houd en graag iets meer over lokale kunstenaars hoor (vaak is het op straat ook veel internationale). Daarnaast vertellen de guides tijdens deze tours altijd zoveel over geschiedenis en sociaal/ maatschappelijke/ politieke situaties in de stad en de wijk waar je doorheen wandeld. En… jup op heel veel plekken gaat het over gentrificatie.

Door deze tour leerde ik dat mijn wijk El Carmen rond de jaren 50 was ondergelopen door de rivier de Turia. Doordat de bewoners niet zo rijk (maar ook niet perse arm) waren konden ze zich de renovatiekosten niet veroorloven en vetrokken ze. Dat zorgde ervoor dat de wijk leeg liep en veel criminaliteit aan trok. Die criminaliteit duurde blijkbaar nog tot jaren 2000. Tot die tijd kwam je dus niet zomaar in deze buurt, tenzij je op zoek was naar drugs, foute handel of een schatje 😉

De gemeente besloot de buurt op te knappen en een van de initiatieven was om kunstenaars gebieden te laten painten (een mega groot deel is ook illegaal hoor).

Inmiddels is de Street art hier zo populair. Zo populair dat de tours (die van mij op dat moment van het jaar en vanwege de koud niet), wel zo’n 50 toeristen aantrekken. De buurt El Carmen, zit inmiddels vol met cafeetjes, bars, winkels en heel veel toeristen.

Maar heel soms is er misschien toch nog wel eens iets te voelen van het grimmig verleden. Ik voel me hier als vrouw die uit een grote stad komt, trouwens altijd heel erg veilig ondanks dat er hier voor de deur is altijd ruzie is in de avond. En toch stopte de politie mij en een kennis vorige week na een avond stappen en zei: “Ga nu naar huis het is hier niet veilig”.  

Tja, hoeveel tijd heeft een buurt nodig om volledig te veranderen. En hoe zorg je ervoor dat er plaats blijft voor de huidige bewoners terwijl de buurt wel in positieve veranderd. Maar goed, terug naar de kunst. De CMV’er in mij gaat hier zelf nog even over filosoferen 😉

Het leuke aan een tour doen is ook meer te weten komen over de kunstenaars. Wist je dat veel straat kunst ook

Hieronder zijn een paar van mijn favoriete kunstwerken.

Dit grote werk hier achter mij is van Deih en  is een van de oudste murals van de stad. Het verband symboliseert alle spullen die we kopen als een soort van middel om onszelf te helen, maar de wonden helen niet met spullen. In essentie gaat het dus over materialisme.

 

Disneylexya

Dit werk verwijst naar een boek waar ik de naam van ben vergeten. En blijkbaar is het heel moeilijk te begrijpen als je het boek niet hebt gelezen. In de kern gaat het over de macht van de politiek in vergelijking met mensen. De kat met de kaas (het eten en geld) staat voor de politiek en de rijken en de persoon die ook op een rat lijkt heeft een soort van de positie van een rat en dus geen eten. Dit werk is trouwens niet met spuitbussen gemaakt, maar geverfd.

Disneylexia

 

Victoria Cano Perez

maker onbekend.

Deze mural was geen onderdeel van de tour, maar vond ik zo tof dat ik het ook wilde delen.

Bisser. Bisser is toevallig een kunstenaar die heel kort onderdeel van mijn voormalige kunstenaarsplatform was.

La Nina. De reset knop is volgens mij van een andere kunstenaar en symboliseert de reset die we na deze Corona periode nodig hebben/ hoe Corona is een reset is.